Situatia din America
1:19 AM | Author: Florin Todea

Barack Obama a câştigat alegerile prezidenţiale din America cu 338 electori. El ar fi avut nevoie de 270 electori pentru a reuşi să devină preşedinte.

Anunţul canalelor americane de televiziune a fost întâmpinat cu o imensă bucurie în diverse locuri publice din Statele Unite unde simpatizanţii lui Obama se reuniseră deja pentru a sărbători această victorie mult aşteptată.

Alegerea lui Obama este istorică într-o ţară unde populaţia de culoare nu avea acces de facto la birourile de vot în urmă cu numai jumătate de secol. "Cine ar fi crezut în urmă cu 40 de ani că un negru, pe nume Barack Obama, va deveni într-o zi candidat al Partidului Democrat?", sublinia însuşi învingătorul alegerilor prezidenţiale de marţi, în urmă cu câteva luni.

Starea economiei este, în opinia americanilor, cea mai stringentă problemă cu care se confruntă Statele Unite.

Sondajele efectuate la ieşirea de la urne au demonstrat că 62% dintre alegători sunt interesaţi de acest subiect, în timp ce situaţia din Irak sau terorismul îi preocupă doar pe 10, respectiv 9% dintre americani.

Aproape 90% din cei care consideră terorismul cea mai mare provocare a Statelor Unite au votat pentru candidatul republican John McCain. Tot pentru McCain au votat peste o treime dintre americanii îngrijoraţi de evoluţia problemei irakiene.

Candidatul democraţilor, Barack Obama, a votat marţi în jurul orei 15.40, ora României, pentru alegerile prezidenţiale americane, în oraşul Chicago din Illinois, însoţit de familie. După ce a votat, candidatul democrat a salutat mulţimea zâmbind şi a arătat camerelor dovada faptului că a votat.

Apoi, în aplauze, a strâns câteva mâini şi a discutat puţin cu alţi alegători prezenţi.

Secundul lui Obama, Joe Biden, şi-a exprimat opţiunea la scurt timp după.

Republicanul John McCain şi-a exercitat şi el dreptul de vot în secţia de votare Albright United Methodist Church din oraşul său de reşedinţă, Phoenix, capitala statului Arizona. De asemenea, Sarah Palin, controversatul candidat republican la vicepreşedinţia SUA, a votat în Alaska.

Barack Obama a obţinut deja două mici victorii, pe Costa de Est. Între ele şi Dixville, o localitate din statul New Hampshire, cu 21 de votanţi. Barack Obama a obţinut aici 15 voturi, faţă de doar 6 primite de John McCain.

Candidatul democrat a obţinut cele mai multe voturi şi în altă localitate, Hart's Location, unde a fost votat de 17 dintre cei 27 dealegători.

Alaska este ultimul stat unde se va încheia procesul de vot miercuri, la ora 08:00. În cazul în care cursa va fi strânsă, anunţul va întârzia câteva ore.

Victoria îi va reveni celui care va obţine 270 din cele 538 ale Colegiului Electoral. Analiştii consideră că învingătorul nu va fi cunoscut mai devreme de astăzi, ora 06:00, ora României.

Zeci de mii de oameni au venit in piata Times Square din New York dar si la Washington, in apropierea Casei Albe pentru a-l sarbatori pe cel care a anuntat ca schimbarea a venit in America.

Promisiunea schimbarii Obama a castigat in fata experientei McCain. Obama este asteptat sa-si formeze Guvernul, dar mai ales sa aplice acele reduceri de taxe pentru angajatori si firme mici, exact clasa mijlocie care trebuie sa reporneasca economia.

Vesti bune asteapta intreaga lume, chiar daca va dura mai mult de un an mai mult de un mandat ca situatia economica si financiara sa revina la normal.

Optimiste, bursele asiatice au crescut in aceasta dimineata. Iar liderii lumii il incurajeaza pe proaspatul presedinte american.

"Dati lumii o imensa speranta" a spus presedintele Sarkozy, China vrea sa ridice relatiile cu Statele Unite la un nou nivel iar Marea Britanie a salutat valorile progresiste si viziunea pentru viitor.

Sursa: Bihon, ProTv

|
This entry was posted on 1:19 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: