Culoarea
1:30 AM | Author: Florin Todea

Culoarea este senzatia vizuala in care implica o sursa de lumina, obiecte colorate ochiul si creierul uman. Aceste elemente interactioneaza unul cu celalalt si produc senzatia de culoare.
Atributele culorii: cromaticitatea unei culori , care este definita de nuanta si saturatia acesteia luate impreuna; stralucirea sau luminozitatea culorii, este parametrul de culoare determinant de intensitatea undelor de lumina care o definesc; spatiul de culoare se defineste ca fiind multimea punctelor dintr-un spatiu. Exista mai multe spatii de culoare cum ar fi:
Spatiul de culoare RGB(minitorul,scanerul) este gama de culori din spectrul vizibil descrisa pe baza modelului RGB.
Spatiul de culoare CMYK(imprimanta) este gama de culori din spectrul vizibil descrisa pe baza modelului de culoare CMYK.
Spatiul de culoare CIEXYZ este spatiul de culoare independent de echipamant definit de gama de culori din spectrul vizibil descrisa pe baza modelului de culoare CIEXYZ.
Spatiile RGB si CMYK sunt 2 spatii care se intersecteaza , desi in CMYK sunt mai multe culori decat in RGB, sunt nuante de negru si tonuri inchise care nu pot fi reproduse in RGB, dar se pot reproduce in CMYK.
|
This entry was posted on 1:30 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: